Ciasto zebra z musem porzeczkowym to mocno kakaowe ciasto składające się z puszystych biszkoptów, puszystej piany i pysznego powidła porzeczkowego. Wszystkie te składniki połączone razem dają ciekawą kompozycję smakową. Słodka masa przełamana jest lekko kwaśnym powidłem, a kakaowy biszkopt uzupełnia całe ciasto.
Ciasto zebra to jeden z najłatwiejszych wypieków, jakie znam. Wystarczy upiec 3 biszkopty i przygotować śmietanową masę. Z pewnością każdy z Was doceni je za prostotę wykonania i przede wszystkim za cudowny smak, który jest niedoopisania.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto zebra, które na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, a także słodka przekąska do kawy.
PRZEPIS NA CIASTO ZEBRA Z MUSEM PORZECZKOWYM
Składniki
CIASTO
- 4 jajka
- 30 g mąki
- 30 g kakao
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- należy przygotować 3 biszkopty
MASA
- 1 l śmietanki 30%
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
DODATKOWO
- dżem porzeczkowy
Przygotowanie
- Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru pudru. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy.
- Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy szpatułką. Pieczemy w 160-170 stopniach przez 25-30 minut.
- Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy łyżka, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawimy do ostygnięcia.
- Śmietanka musi być zima. Najlepiej włożyć ją do lodówki na kilka godzin. Zimną śmietankę umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę.
- Na dwóch schłodzony biszkoptach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
Warstwy ciasta układamy następująco:
- biszkopt z dżemem
- 1/2 masy śmietanowej
- biszkopt z dżemem
- 1/2 masy śmietanowej
- biszkopt