Zapiekanka makaronowa z patelni



Zapiekanka makaronowa z patelni

Z pewnością większość z Was w ciągu tygodnia nie ma dużo czasu na przygotowywanie wyszukanych posiłków. Zazwyczaj stawiamy na szybkie i proste dania, których przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki obiadowe, które są szybkie, smaczne i dodatkowo łatwe do odgrzania.

Idealnym pomysłem na szybki obiad będą różnego rodzaju zapiekanki makaronowe, które nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek robi się je naprawdę szybko. Tradycyjne zapiekanki zazwyczaj zapieka się w piekarniku, u mnie tym razem powstała zapiekanka makaronowa z patelni. Jak sama nazwa mówi, przygotowuje się ją na patelni. Do jej wykonania nie potrzebujemy piekarnika.

Zapiekanka makaronowa z patelni składa się z kilku prostych składników, takich jak makaron, mięso mielone wieprzowe lub drobiowe, cebula, pomidorów z puszki i żółtego sera. W daniu tym pomidory z puszki możecie zastąpić ketchupem z cukinii, na który przepis znajdziecie na moim blogu: ketchup z cukinii. Można także dodać połowę pomidorów i połowę ketchupu, to już wedle uznania.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne danie obiadowe, którym jest zapiekanka makaronowa z patelni. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi dań z makaronem i nie tylko.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z PATELNI



Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego/drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g makaronu rurki
  • 200 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • natka pietruszki

Wykonanie

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  • Na patelnię wlać odrobinę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość chwilę podsmażyć, a następnie wyłożyć mięso mielone. Doprawić solą, papryką słodką oraz pieprzem. Dusić do momentu aż mięso zacznie się rumienić.
  • W kolejnym kroku dodać pomidory z puszki, które wcześniej można rozblendować i dusić przez około 10 minut. Po upływie czasu dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  • Wierzch posypać startym na tarce serem żółtym. Przykryć pokrywką i dusić do momentu rozpuszczenia sera. Przed podaniem wierzch udekorować natką pietruszki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

siedemnaście + dwadzieścia =