Z pewnością surówka colesław każdemu z Was jest dobrze znana. Jest to jedna z najpopularniejszych surówek, której głównym składnikiem jest biała kapusta. Smakuje naprawdę świetnie i idealnie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych.
Tym razem nieco odeszłam od klasyki. Nie jest to tradycyjna wersja surówki colesław, którą przygotowuje się z białej kapusty. Tym razem przygotowałam tę surówkę z kapusty pekińskiej. Wyszła bardzo smaczna i świetnie komponuje się z ziemniaczkami i dodatkiem mięsnym. Nie ważne czy są to schabowe, mielone czy mięso z sosem. Domowa surówka colesław świetnie pasuje do każdego dania.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną surówkę colesław z kapusty pekińskiej. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Zapraszam na przepis!
SURÓWKA COLESŁAW Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ – PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 4
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę pekińską drobno siekamy i przekładamy do miski.
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski.
- Do naczynia z kapustą marchewką i cebulką dodajemy majonez, jogurt naturalny. ocet winny, sok z cytryny, musztardę, cukier, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.