Czekoladowe ciasto z truskawkami, które jest niesamowicie wilgotne i lekkie. Truskawki i ciasto czekoladowe to idealne połączenie! Udekorowane cukrem pudrem smakuje naprawdę rewelacyjnie i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto nie jest przesłodzone, truskawki dodają mu orzeźwienia i podkreślają jego smak.
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami jest niesamowicie prosty, a samo ciasto można przygotować w dosłownie 15 minut. Dodatkowo do jego wykonania nie potrzeba miksera. Wszystko wystarczy wymieszać rózgą kuchenną i upiec. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki
- 340 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 160 g cukru
- ok. 250 g truskawek
- cukier puder
Wykonanie
- Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptą soli.
- Następnie wlać maślankę, olej, wbić jajka, wsypać cukier. Pamiętajcie, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Formę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia, przelać masę i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
- Ciasto po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.