Ciasto z truskawkami i masą śmietanową
Truskawki to sezonowe owoce, które są smaczne i zdrowe. Niestety sezon na truskawki w naszym kraju nie trwa zbyt długo. Dlatego też, jeśli tylko się pojawią, warto je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z truskawkami. Z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony przepis na ciasto truskawkowe, ja także.
Ciasto z truskawkami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, piekę od lat i jeszcze nam się nie znudziło. To ciasto smakuje obłędnie, przekonacie się o tym sami, jeśli je upieczecie w swoim domu.
Delikatny i puszysty biszkopt z dodatkiem masy śmietanowej to idealny pomysł na pyszne ciasto z truskawkami. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i proste w przygotowaniu a dodatek truskawek nadaje mu lekkości i świeżości.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty, a zarazem sprawdzony przepis na pyszne ciasto z truskawkami i masą śmietanową. Takie połączenie z pewnością posmakuje każdemu. Ciasto to stanowi bazę do wielu innych smacznych wypieków z owocami. Truskawki możemy zastąpić malinami czy borówkami.
PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ ŚMIETANOWĄ
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 120 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Należy upiec dwa takie biszkopty.
MASA
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 300 g truskawek
Wykonanie
- Jajka wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej.
- Białka ubić na sztywną piankę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Pod koniec dodać żółtka oraz olej. Zmniejszając obroty miksera dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksować do połączenia składników.
- Blaszkę 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blaszkę rozprowadzić przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.
- Należy upiec dwa takie biszkopty.
- Truskawki oczyścić z szypułek i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Całość miksować do momentu uzyskania puszystego kremu.
- Na przestygnięty biszkopt rozprowadzić 1/2 przygotowanej masy, następnie poukładać na niej truskawki. Na truskawkach rozprowadzić pozostałą masę i przykryć biszkoptem.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.