Ciasto z Truskawkami i Masą Śmietanową



Ciasto z truskawkami i masą śmietanową

Truskawki to sezonowe owoce, które są smaczne i zdrowe. Niestety sezon na truskawki w naszym kraju nie trwa zbyt długo. Dlatego też, jeśli tylko się pojawią, warto je wykorzystać i przygotować pyszne ciasto z truskawkami. Z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony przepis na ciasto truskawkowe, ja także.

Ciasto z truskawkami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, piekę od lat i jeszcze nam się nie znudziło. To ciasto smakuje obłędnie, przekonacie się o tym sami, jeśli je upieczecie w swoim domu.

Delikatny i puszysty biszkopt z dodatkiem masy śmietanowej to idealny pomysł na pyszne ciasto z truskawkami. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i proste w przygotowaniu a dodatek truskawek nadaje mu lekkości i świeżości.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty, a zarazem sprawdzony przepis na pyszne ciasto z truskawkami i masą śmietanową. Takie połączenie z pewnością posmakuje każdemu. Ciasto to stanowi bazę do wielu innych smacznych wypieków z owocami. Truskawki możemy zastąpić malinami czy borówkami.

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ ŚMIETANOWĄ



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Należy upiec dwa takie biszkopty.

MASA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 300 g truskawek

Wykonanie

  • Jajka wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. 
  • Białka ubić na sztywną piankę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Pod koniec dodać żółtka oraz olej.  Zmniejszając obroty miksera dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksować do połączenia składników.
  • Blaszkę 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Na blaszkę rozprowadzić przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół. 
  • Należy upiec dwa takie biszkopty. 
  • Truskawki oczyścić z szypułek i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Całość miksować do momentu uzyskania puszystego kremu.
  • Na przestygnięty biszkopt rozprowadzić 1/2 przygotowanej masy, następnie poukładać na niej truskawki. Na truskawkach rozprowadzić pozostałą masę i przykryć biszkoptem.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

14 + 9 =