Czekoladowe pierogi z borówkami



Czekoladowe pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami to klasyka, do której warto wracać każdego lata. Chyba każdy je uwielbia, bo są przepyszne. Z pewnością wiele z Was kojarzy pierogi z owocami z czasów dzieciństwa, które przywołują wiele miłych wspomnień.

Klasyczne pierogi z borówkami są bardzo smaczne, jednak tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić i przygotowałam pierogi z borówkami w wersji czekoladowej. Dzięki temu wyglądają one bardzo nietuzinkowo, a co najważniejsze świetnie smakują.

Czekoladowe pierogi z borówkami to idealny pomysł na obiad, deser, a także kolację. Najlepiej smakują z dodatkiem tradycyjnej śmietany z cukrem. Takie czekoladowe pierogi posmakują szczególnie tym najmłodszym, dzieciaki uwielbiają takie smakołyki. Żaden dorosły także nie oprze się takim pierogom.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne, czekoladowe pierogi z borówkami. Przepis jest naprawdę łatwy i godny polecenia.

PRZEPIS NA CZEKOLADOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI



Składniki

CIASTO

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 400 ml wrzątku
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

FARSZ

  • 700 g borówek
  • cukier

Z porcji wychodzi ok. 120 pierogów.

Przygotowanie

  • Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi.
  • Ciasto rozwałkować wałkiem. Przy pomocy szklanki wycinać kółka.
  • Na każde umieścić szczyptę cukru i kilka borówek. Kółeczko dokładnie zlepić, tworząc pieroga.
  • Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, wyjąć gdy woda ponownie będzie się gotować. Serwować z śmietaną i cukrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

siedemnaście − 1 =