Czekoladowe pierogi z borówkami
Pierogi z borówkami to klasyka, do której warto wracać każdego lata. Chyba każdy je uwielbia, bo są przepyszne. Z pewnością wiele z Was kojarzy pierogi z owocami z czasów dzieciństwa, które przywołują wiele miłych wspomnień.
Klasyczne pierogi z borówkami są bardzo smaczne, jednak tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić i przygotowałam pierogi z borówkami w wersji czekoladowej. Dzięki temu wyglądają one bardzo nietuzinkowo, a co najważniejsze świetnie smakują.
Czekoladowe pierogi z borówkami to idealny pomysł na obiad, deser, a także kolację. Najlepiej smakują z dodatkiem tradycyjnej śmietany z cukrem. Takie czekoladowe pierogi posmakują szczególnie tym najmłodszym, dzieciaki uwielbiają takie smakołyki. Żaden dorosły także nie oprze się takim pierogom.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne, czekoladowe pierogi z borówkami. Przepis jest naprawdę łatwy i godny polecenia.
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI
Składniki
CIASTO
- 1 kg mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 400 ml wrzątku
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
FARSZ
- 700 g borówek
- cukier
Z porcji wychodzi ok. 120 pierogów.
Przygotowanie
- Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi.
- Ciasto rozwałkować wałkiem. Przy pomocy szklanki wycinać kółka.
- Na każde umieścić szczyptę cukru i kilka borówek. Kółeczko dokładnie zlepić, tworząc pieroga.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, wyjąć gdy woda ponownie będzie się gotować. Serwować z śmietaną i cukrem.