Szarlotka królewska w pucharku to szybki i smaczny deser, który przygotujesz w mgnieniu oka. Składa się z warstwy herbatników, smażonych jabłek i bitej śmietany. Wierzch zdobi starta czekolada.
Deser szarlotka królewska świetnie sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Będzie doskonałą słodką przekąską na imprezę, lub pysznym smakołykiem do popołudniowej kawy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Deser szarlotka z bitą śmietaną jest bardzo lekki, pyszny i elegancki. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni.
DESER SZARLOTKA KRÓLEWSKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: 4
Składniki
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15 herbatników
- 1 opakowanie Śnieżki (bita śmietanka)
- 200 ml mleka
- kilka kostek czekolady mlecznej
Przygotowanie
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. wrzucić na patelnię, dodać cynamon, wymieszać i smażyć do miękkości. Następnie odstawić do przestygnięcia.
2. Herbatniki rozkruszyć za pomocą tłuczka lub malaksera.
3. Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać śnieżkę. Ubić na sztywną masę.
4. Do pucharków lub szklanek wsypać pokruszone herbatniki, następnie wyłożyć smażone jabłka i bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.