Kolorowe, orzeźwiające i pełne smaku – takie właśnie są deserki z princessą. Są bardzo smaczne, pięknie wyglądają i można je przygotować bardzo łatwo.
Do przygotowania deserków, będziemy potrzebować galaretek o dwóch smakach, jagodowo-jerzynowej oraz cytrynowej. Dodatkowo potrzebne nam będą borówki, banany, wafelki princessa oraz śmietanka kremówka. Całość w połączeniu ze sobą smakuje naprawdę wyśmienicie.
Takie deserki w pucharku, stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Sprawdzą się szczególnie latem, wtedy najchętniej je spożywamy. Są bardzo smaczne i orzeźwiające. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować te pyszne deserki. Zapraszam!
DESERKI Z PRINCESSĄ I BORÓWKAMI – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka jagodowo-jerzynowa
- 2 banany
- 250 g borówek
- 2 princesse kokosowe
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- garść migdałów.
Wykonanie
- Galaretkę jagodowo-jerzynową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie już chłodna, przelewamy ją do 4 szklanek o pojemności 500 ml. Do każdej szklanki przekładamy porcję borówek. Każdą szklankę wkładamy do miseczki, opierając ściankę szklanki o krawędź miski, tak by galaretka zastygła pod kątem. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia. Szklanki z zastygniętą galaretką przekładamy na drugi bok, ustawiając jej tak samo oparte o miskę, jak w punkcie pierwszym. Wlewamy galaretkę cytrynową i dodajemy do niej pokrojone w plastry banany. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
- Princesse kokosowe kroimy w kosteczkę. Wsypujemy do szklanek ze stężałą galaretką.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy do szklanek.
- Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dekorujemy nimi wierzch deserków. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.