Roladki z Szynki



Roladki z szynki z kremowym nadzieniem z dodatkiem ulubionych warzyw to smaczna przekąska, która cudownie prezentuje się na stole. Szynka posmarowana serkiem zawijana z dodatkiem chrupiących warzyw to idealna przekąska na każdą imprezę.

Takie proste przekąski goszczą w naszym domu bardzo często. Kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja, przygotowuję różnego rodzaju przystawki i zawsze to one najszybciej znikają z talerzy. Podczas różnego rodzaju spotkań z rodziną czy znajomymi i wspólnych rozmów, zazwyczaj każdy szuka „coś na ząb”. Przekąski to idealny pomysł na poczęstunek!

Najbardziej popularną przekąską są oczywiście roladki z tortilli, które chyba każdy już zna. Roladki z szynki będą dla nich idealną alternatywą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na pyszne roladki z szynki z dodatkiem chrupiących i kolorowych warzyw.

PRZEPIS NA ROLADKI Z SZYNKI

Składniki

  • 250 g twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka żelatyny
  • 8 plasterków szynki (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
  • 1 papryka konserwowa
  • 10-12 oliwek
  • 1/3 szklanki kukurydzy
  • 4 łyżki zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
  • Konserwową paprykę i oliwki kroimy w kostkę.
  • Rozkładamy folię aluminiową, a na niej plastry szynki (dwa na szerokość, cztery na długość) tak by lekko na siebie nachodziły.
  • Żelatynę, która spęczniała wstawiamy 15 sekund do mikrofali, dzięki temu się rozpuści.
  • Serek mieszamy z żelatyną. Dodajemy warzywa, ponownie mieszany. Odstawiamy na 5 minut (do lekkiego stężenie masy).
  • Rozsmarowujemy masę na szynce.
  • Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • Wstawiamy do lodówki na całą noc, by masa stężała. Gdy nie mamy czasu, wstawiamy na 0,5-1h do zamrażarki.
  • Kroimy w kawałki o grubości ok 2-3 cm.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.