Szarlotka to tradycyjny wypiek, składający się z półkruchego ciasta z dodatkiem jabłek. Domowa szarlotka smakuje najlepiej. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu, zapraszamy poniżej.
Przepis na domową szarlotkę na kruchym cieście
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 300 g masła,
- 6 żółtek,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
- szklanka cukru pudru.
Nadzienie jabłkowe:
- 9 jabłek,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki na około godzinę.
- Obieramy jabłka i kroimy na półplasterki. Do garnka wykładamy jabłka i zalewamy wodą, całość dusimy przez około 15 minut. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
- Następnie spód ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy masą jabłkową, po czym ścieramy drugą część ciasta.
- Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!