Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia to niesamowity deser, który nie wymaga pieczenia. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą smakują obłędnie.



Ciasto przygotowane jest na herbatnikach, przełożone masą śmietanową, ciemnymi herbatnikami o smaku kakaowym oraz masą krówkową. Wierzch ciasta udekorowany jest biszkoptami w cytrynowej galaretce.

Przepis na ciasto Euforia jest banalnie prosty, nic nie trzeba piec, wystarczy przygotować masę śmietanową, a następnie ułożyć warstwy ciasta, zgodnie z instrukcją. Najgorszy jest czas oczekiwania, aż ciasto poleżakuje, ponieważ należy odczekać, by herbatniki zmiękły i wszystko sobą przeszło. Mimo wszystko warto, bo ciasto jest przepyszne.

PRZEPIS NA CIASTO EUFORIA

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe


Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki maślane.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części, połowę masy rozprowadzamy na herbatnikach.
  • Na masę wykładamy herbatniki kakaowe, na których rozprowadzamy masę kajmakową. Układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy śmietanowej.
  • Biszkopty maczamy kolejno w mleku i układamy na masie.
  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Ciasto Euforia bez pieczenia
Ciasto Euforia bez pieczenia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście + siedemnaście =