W tym wpisie zaprezentujemy Wam coś, co chyba każdy z nas uwielbia. Na sam widok tego dania cieknie ślinka.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne domowe burgery z frytkami. Smakują wyśmienicie! Sprawdźcie sami! Smacznego!
Z podanych składników wykonamy 4 burgery.
Mięso:
- 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka
- marchewka
- cebula
- jajko
- łyżka ostrej musztardy
- przyprawy (sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, curry, papryka ostra)
- 4 plastry sera żółtego wędzonego
Przygotowanie:
- Marchewkę ścieramy na tarce, cebule kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
- Gotowe mięso dzielimy na 4 części. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem, tworząc okrągłe kotleciki o grubości ok 2 cm.
- Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra dół). Pod koniec pieczenia (3 – 4 min) na każdym kotleciki umieszczamy wędzony ser żółty).
Hamburgery podajemy z:
- bułką do burgerów (przypieczoną z obu stron na patelni)
- sałatą lodową
- pomidorem
- ketchupem
- ostrą musztardą rosyjską
- frytkami (u mnie mrożone zapieczone w piekarniku)
Mega!!!
Wyszło bardzo dobre