Są tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują.
Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 400 g ryżu,
- sól,
- pieprz,
- 2 szklanki bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
- Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb. Gdy kapusta będzie już miękka, delikatnie ściągamy liście i wycinamy twarde fragmenty.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do większej miski i dodajemy do niego wcześniej uduszone na patelni mięso.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy delikatnie na odrobinie masła i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.
- Powstały farsz zawijamy w liście, po czym układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy ulubionym sosem (pomidorowym, pieczarkowym lub innym) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zapiekamy do miękkości.
Super! Bardzo smaczne.