Domowe Gołąbki z Ryżem i Mięsem Mielonym – Pieczone w Piekarniku



Są tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują.

Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 400 g ryżu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

  • Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb. Gdy kapusta będzie już miękka, delikatnie ściągamy liście i wycinamy twarde fragmenty.
  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do większej miski i dodajemy do niego wcześniej uduszone na patelni mięso.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy delikatnie na odrobinie masła i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.


  • Powstały farsz zawijamy w liście, po czym układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie wyjmujemy gołąbki z piekarnika i zalewamy ulubionym sosem (pomidorowym, pieczarkowym lub innym) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Zapiekamy do miękkości.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

17 − siedemnaście =