Sajgonki to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Nie są aż tak dobrze znane jak sushi, jednak wiele z nas coraz chętniej je przygotowuje i spożywa. Domowe sajgonki odrobinę przypominają nasze naleśniki lub krokiety, jednak ich smak jest całkiem inny.
Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu z dodatkiem mięsa i warzyw. Najczęściej przygotowywane są z mięsa wołowego lub kurczaka. Sajgonki możemy usmażyć na głębokim oleju lub zapiec w piekarniku. Podawane są z sosem słodko – kwaśnym. My bardzo lubimy domowe sajgonki z sosem sojowym.
Do przygotowania domowych sajgonek potrzebne będą świeże żywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Dodatkiem będzie oczywiście mięso, my wybraliśmy wołowinę.
PRZEPIS NA DOMOWE SAJGONKI
Składniki:
- mięso mielone wołowe – 500 g
- marchew – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- kapusta pekińska – 1 sztuka
- makaron ryżowy – 100 g
- sól, pieprz
- sos sojowy – 3 łyżki
- papier ryżowy – 1 opakowanie
- grzyby mun – 1 garść
- sos do sajgonek
- sos sojowy
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce i gotujemy do miękkości.
- Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na drugiej patelni w 2-3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i posiekaną kapustę pekińską. Doprawiamy pierzem solą, sosem sojowym i podsmażamy.
- Do mięsa dodajemy ugotowaną marchewkę.
- Grzyby mun przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, makaron ryżowy również.
- Do mięsa dodajemy makaron i pokrojone w paski grzyby mun.
- Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy farsz, jak krokiety.
- Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej, ale tak jest bardzkiej dietetycznie.
- Podajemy z sosami.