Bardzo prosty do zrobienia i niesamowicie smaczny domowy pasztet z suszonymi pomidorami. Cudowna przekąska, którą musicie wypróbować.
Ten domowy pasztet jest naprawdę banalnie prosty do zrobienia, ponieważ wszystkie składniki gotuje się w jednym garnku. Następnie wystarczy je przepuścić przez maszynkę i zapiec. Pasztet wychodzi mięciutki, wilgotny, a jednocześnie zwarty. Dodałam do niego suszone pomidory, które podkreślają jego cudowny smak. Możecie dodać również inne ulubione składniki, np. żurawinę.
Pasztet przygotowałam na bazie mięsa drobiowego, użyłam udek oraz filetów. Możecie dowolnie modyfikować rodzaj mięsa, pod swoje smaki, dając np. same udka czy same filety. Mnie osobiście taka kompozycja, jaką wybrałam, najlepiej podchodzi. Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować domowy pasztet z suszonymi pomidorami. Zapraszam!
DOMOWY PASZTET Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Liczba porcji: forma 11×25 cm | Czas pieczenia: 70 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka (waga z kością)
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka majeranku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 l wody
- sól
- pieprz
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
Wykonanie
- Do dużego garnka wlewamy 2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa, marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz obrane ze skóry mięso. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
- Po upływie czasu wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru (wywaru nie wylewam, będzie nam potrzebny na później) i dostawiamy do przestygnięcia.
- Mięso oddzielamy od kości, a następnie mięso oraz warzywa przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach. Między czasie wrzucamy także ząbki czosnku.
- Do zmielonego z warzywami mięsa dodajemy przyprawy, majeranek, sól, pieprz, wedle smaku.
- Następnie dodajemy jajka, kaszę manną, 120 ml wywaru oraz odsączone z zalewy i pokrojone suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy 25×11 cm wcześniej wysmarowanej masłem i delikatnie oproszonej bułką tartą.
- Formę z pasztetem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.