Domowy syrop z cytryny to idealny dodatek do herbaty, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy rozpoczyna się sezon na przeziębienie i grypę.
Domowy syrop z cytryny na przeziębienie powinien znaleźć się w każdym domu, ponieważ jest naprawdę skuteczny.
Do przygotowania domowego syropu z cytryny zainspirowała nas Pani Lidia i to właśnie od niej mamy ten świetny przepis. My sami zabieramy się za przygotowanie tego domowego leku, ponieważ w obecnie panującym okresie takie domowe mikstury są na wagę złota.
Polecamy każdemu z Was ten domowy syrop z cytryny, który z pewnością pomoże Wam zwalczyć różnego rodzaju infekcje.
Składniki:
- 5 cytryn
- 1/2 kg cukru
- 1/2 l wody
- 4 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
- 8 gniazd anyżowych
- 10 plasterków świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 10 goździków
Przygotowanie:
- Cytryny sparzyć i pokroić na plasterki. Następnie ułożyć je w wyparzonych wcześniej słoikach. Najlepiej wybierać mniejsze słoiczki ok. 200-300 ml.
- Wodę, cukier i inne przyprawy wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Gotujemy przez ok 30 minut, czas od czasu mieszając.
- Gorący syrop przelewamy przez sitko.
- Przecedzonym syropem zalewamy słoiki z cytryną, mocno zakręcamy i odwracamy go góry dnem. Zostawiamy na całą noc.
- Tak przygotowany syrop może stać nawet 6 miesięcy. Po otwarciu. przechowywać w lodówce ok. 4 dni.
- Syrop należy pić w momencie, kiedy czujemy, że rozbiera nas choroba. Najlepiej dodawać po 2 łyżki stołowe do herbaty, 3 x dziennie.
My wybieramy się na zakupy po składniki niezbędne do wykonania tego syropu a poniżej przezentujdemy Wam zdjęcie Pani Lidii, która wykonała ten świetny syrop na cały sezon jesienno-zimowy.
Uwaga: Syrop nadaje się do picia już po dwóch dniach od momentu przygotowania. Aby był skuteczny w 100% warto jednak odczekać 2 tygodnie, by wszystkie składniki się dobrze przeżarły.
Super, muszę wypróbować!
Szybko się przekonałam do tego przepisu, napewno wypróbuje, mam tylko jedno pytanko- ile cytryny na słoik?
Wszystko zależy od wielkości słoika i cytryn. Zazwyczaj kroję wszystkie cytryny na plasterki i wkładam do po kolei do każdego słoika na oko, tyle, ile się zmieści 😀
Witam
A kiedy dodajemy miód do tego syropu?
Czy w tym przepisie można ominąć anyż nie wiem gdzie go kupić
Anyż również posiada swoje cenne właściwości, więc warto go dodać. Zakupić go można w większych marketach.