Domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem w rozmiarach XXL. Te przepyszne bułeczki z dodatkiem smażonych jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Ten przepis na drożdżówki z jabłkami XXL jest banalnie prosty. Koniecznie musicie go wypróbować w swoim domu.
Z pewnością każdy z Was uwielbia drożdżowe wypieki. Najlepiej smakują te z nadzieniem. W sezonie jesiennym najczęściej wybieramy jabłka, wzbogacając je o szczyptę cynamonu. Latem mogą być to inne sezonowe owoce. Mój przepis na pyszne drożdżówki z jabłkami jest naprawdę bardzo prosty, a bułeczki ładnie wyrastają, są mięciutkie i puszyste. Do ich przygotowania potrzeba kilku prostych produktów, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.
Te pyszne drożdżówki z jabłkami idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy posiłek do pracy. Dzieciaki bardzo chętnie zabierają je do szkoły. Zachowują swoją świeżość nawet kilka dni po upieczeniu. Chociaż przyznam szczerze, że długo nie poleżą, bo bardzo szybko znikają z talerza.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne bułeczki drożdżowe. Idealne dla miłośników domowych wypieków.
PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 200 ml wody
- 10 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 4-5 jabłek
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie
- Do naczynia wsypać drożdże, dodać mleko oraz wodę. Rozczyn delikatnie podgrzać do temperatury około 40 stopni. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść.
- Ciasto odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć. Dodać łyżeczkę cynamonu, dwie łyżki kaszy manny oraz cukier wanilinowy do smaku. Smażyć przez kilka minut.
- Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą z nich kolejno rozwałkować, wyłożyć podsmażone jabłka, rozsmarować na całej powierzchni i zwinąć.
- Gotowe drożdżówki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, grzanie góra-dół.