Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis na pyszne bułeczki z truskawkami, budyniem i kruszonką z pewnością przypadnie wam do gustu.
Drożdżówki z truskawkami i budyniem z tego przepisu są mięciutkie i puszyste, a jednocześnie wilgotne i soczyste. Po prostu idealne. Drożdżówki rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z blaszki. Doskonale sprawdzą do popołudniowej kawy, lub na piknik, czy na wycieczkę. Samo przygotowanie drożdżówek jest dość łatwe, jedynie rozciągnięte w czasie (czekamy na wyrośnięcie ciasta 1,5 godziny, a potem jeszcze 20 minut i pieczemy 20 minut).
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM PRZEPIS
Składniki (na 10 sztuk)
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 50 g masła
Nadzienie
- 1 budyń śmietankowy
- ok. 10 truskawek
Kruszonka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g zimnego masła
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Następnie wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
- Do misy miksera planetarnego dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką. Na koniec wbijamy jajko. Końcówką z hakiem wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie, ciągle wyrabiając, wlewamy stopniowo roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze przez ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- W tym czasie gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy zimne masło. Dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i chwile wyrabiamy. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy placuszki o grubości ok. 1 cm.
- Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
- W każdym placuszku robimy wgłębienie przy pomocy szklanki. Następnie nakładamy porcję budyniu i układamy pokrojone truskawki. Na koniec posypujemy przygotowaną kruszonką.
- Drożdżówki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy 20 minut (grzanie góra-dół).
- Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówki z truskawkami i budyniem można opcjonalnie polać lukrem.
Poniżej mam dla Was jeszcze krótki filmik, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować te pyszne drożdżówki z truskawkami i budyniem.