Eklerki to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, które chyba każdy uwielbia. Wiele osób obawia się przygotowania domowych eklerków właśnie ze względu na ciasto parzone, które jest dość pracochłonne. Idealnym rozwiązaniem dla tych osób będą szybkie eklerki w 15 minut!
Szybkie eklerki w 15 minut smakują naprawdę świetnie i dodatkowo są bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy zakupić tradycyjne biszkopty, które zastąpią nam ciasto parzone. Następnie przygotować krem na bazie śmietanki kremówki i przełożyć nim biszkopty. Całość smakuje naprawdę wybornie, szczególnie z dodatkiem polewy czekoladowej. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
EKLERKI W 15 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 30 biszkoptów
- sos czekoladowy
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do misy miksera.
- Śmietan fix mieszamy z cukrem pudrem i przesypujemy do śmietanki, całość ubijamy na wysokich obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, mieszamy do połączenia składników.
- Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Biszkopty układamy do góry dnem i wyciskamy na nie porcję masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskając.
- Gotowe eklerki polewamy sosem czekoladowym i chłodzimy w lodówce.