Murzynek na kefirze

Murzynek na kefirze

Ciasto murzynek to popularny placek, który przygotowuje się w kilka chwil. Jest wilgotny, szybki, tani i przede wszystkim pyszny!



Ciasto murzynek jest przyjemnie kakaowy i znika w oka mgnieniu. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Taki deser idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci gości i rodzinę.

Jeśli szukacie pomysłu na szybkie i smaczne ciasto, z którego przygotowaniem doskonale poradzi sobie nawet największy amator cukiernictwa, to murzynek na kefirze sprawdzi się idealnie.

MURZYNEK NA KEFIRZE – PRZEPIS

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g kefiru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść posiekanych orzechów
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego


Przygotowanie

  • Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Wymieszać.
  • Następnie dodać orzechy, rodzynki, kefir, olej i aromat migdałowy. Dokładnie wszystko wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
  • Przygotowaną masę przełożyć do foremki o wymiarach 22×10 cm.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
ciasto murzynek


szybkie ciasto murzynek
murzynek szybki przepis


A poniżej mam dla Was dodatkowo wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotwać ciasto murzynek na kefirze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.