Ptysie to rewelacyjny deser, składający się z ciasta parzonego i puszystego kremu. Ptysie powinny być bardzo delikatne i puszyste.
Nie byłabym sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała przepisu. Postanowiłam przygotować ekspresowe ptysie z ciasta francuskiego. Są one bardzo szybkie do zrobienia, a do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Ptysie z ciasta francuskiego smakują naprawdę świetnie a co najważniejsze, można je przygotować i kilka minut.
Domowe ptysie z ciasta francuskiego to świetna przekąska do kawy, idealny deser do pracy. Będą także fajny pomysłem na deser, kiedy odwiedzą nas znajomi czy rodzina. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
EKSPRESOWE PTYSIE – PRZEPIS
Składniki
- 1 blat ciasta francuskiego
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, wykrawamy parzystą liczbę kółek, połowę większych i połowę mniejszych. Ja zrobiłam to za pomocą szklanek o różnych średnicach. Większe kółka smarujemy mlekiem i nakładamy na nie mniejsze. Taki zestaw kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Upieczone babeczki francuskie przekrawamy na pół.
- Do schłodzonej śmietanki kremówki wsypujemy cukier puder, wymieszamy z śmietan-fixem. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Gotową masę przekładamy do szprycy i wykładamy porcjami na spód ptysia. Przykrywamy górą i ptysie gotowe. W taki sposób postępujemy z wszystkimi ptysiami. Na końcu posypujemy je cukrem pudrem.