Soczysty filet z kurczaka z aromatycznym farszem pieczarkowo-serowym to super pomysł codzienny obiad. Mięso z kurczaka idealnie komponuje się z pieczarkami, a dodatek sera żółtego jeszcze podkreśla cudowny smak całego dania.
Filet z kurczaka faszerowany pieczarkami i serem smakuje naprawdę wyśmienicie. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Faszerowany filet z kurczaka idealnie sprawdzi się jako codzienny obiad, a także jako obiad na święta czy inne okazje! Zapraszam na przepis!
FILET Z KURCZAKA FASZEROWANY PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 filety z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- przyprawa gyros
Wykonanie
- Filety z kurczaka umyć i oczyścić z błonek oraz chrząstek. Każdego fileta rozciąć wzdłuż, tworząc w nim tak zwaną kieszonkę.
- Całe filety oraz wnętrze kieszonki natrzeć przyprawą gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem.
- Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać di pieczarek i wymieszać. Pieczarkowy farsz umieścić w kieszonkach fileta z kurczaka, delikatnie ugnieść. Kieszonki spiąć wykałaczkami.
- Nadziane filety umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 60-80 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości filetów.