Szukasz pomysłu na fileta z kurczaka? Mam dla Ciebie ciekawy pomysł na bardzo smacznego kurczaka pod pierzynką!
Filet z kurczaka pod pierzynką to propozycja na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso z dodatkiem farszu w postaci sera mozzarella i ogórków korniszonów komponuje się rewelacyjnie i zachwyci niejedno podniebienie. Co więcej, danie przygotowuje się naprawdę szybko, dlatego jest to świetna opcja na obiad w ciągu zabieganego tygodnia. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na fileta z kurczaka pod pieczarkową pierzynką, który również robi się szybko i smakuje wyśmienicie!
FILET Z KURCZAKA POD PIERZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g sera mozzarella
- 3-4 ogórki korniszony
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- słodka papryka mielona
- sól
- pieprz
- płatki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
2. Mięso przyprawiamy z obu stron przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
3. Filety smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano.
4. Ogórki oraz ser mozzarella ścieramy na tarce. Przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników.
5. Przygotowany farsz wykładamy na mięso i patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści.
6. Opcjonalnie możemy posypać filety płatkami chili, jeśli lubicie trochę ostrzejsze smaki.