FIT Leniwe Kluski ze Szpinakiem
Fit leniwe kluski ze szpinakiem to świetny pomysł na smaczny obiad dla osób będących na diecie, a także idealny posiłek do pudełka na uczelnię czy też do pracy.
Składniki:
- 1/2 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (20 dag),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średnie, ugotowane ziemniaki,
- 150 g twarogu,
- 1 jajko,
- max. 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na patelnię wykładamy zamrożony szpinak z odrobiną wody. Dusimy do czasu, aż wyparuje woda. Następnie wciskamy czosnek i wbijamy jajko. Mieszamy i czekamy, aż wystygnie.
W tym czasie ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub blendujemy. Solimy i doprawiamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ostudzony szpinak. Dosypujemy szklankę mąki i mieszamy łyżką. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy ciasto. Dodajemy jeszcze pół szklanki mąki razowej i pozostałą mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto.
Formujemy w kuleczki, następnie spłaszczamy je opuszkiem palca.
Sos pomidorowy:
Składniki:
- kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g),
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano, tymianek – świeże lub suszone,
- mozzarella,
- cebula.
Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek dusimy na patelni.
Pokrojone pomidory wrzucamy do małego garnka, następnie dodajemy cebule z czosnkiem, 50 g mozzarelli oraz przyprawiamy. Blendujemy na gładką masę. Podgrzewamy i gotujemy przez 5 minut.
Uformowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z sosem. Całość można posypać mozzarellą.