Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Sezon na truskawki to mój ulubiony okres, gdyż uwielbiam różnego rodzaju wypieki i desery z truskawkami w każdej postaci. Tym razem przygotowałam kruche ciasto z truskawkami i bezą, które wyszło przepyszne. Połączenie kruchego spodu z budyniem, truskawkami i delikatną bezową pianką smakuje obłędnie. Fajnie prezentuje się na stole i idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie rodzinne spotkania w ogrodzie w tak piękną pogodę.



Przepis na ciasto jest naprawdę prosty, a samo ciasto nie wymaga duże ilości czasu ani skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto!

Polecam również inne pyszne wypieki z truskawkami:

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ – PRZEPIS

Składniki

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 160 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

MASA BUDYNIOWA

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

TRUSKAWKI

  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

BEZA

  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 garści płatków migdałów


Wykonanie

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota. Należy pamiętać, by do ciasta dodać zimne masło, prosto z lodówki. Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Spód blaszki wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, do zarumienienia.

  • W rondelku zagotować około 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń śmietankowy, wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia.

  • Na przestygnięty kruchy spód wyłożyć ciepłą, niegorącą masę budyniową.

  • Truskawki pokroić na połówki, obtoczyć w mące ziemniaczanej i ułożyć na masie budyniowej, Należy użyć tych mniej dojrzałych i twardszych truskawek, gdyż te miękkie mogą puścić soki.

  • Białka ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Gotową pianę bezową wyłożyć na ciasto i wyrównać, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.


Kruche ciasto z truskawkami i bezą przepis
Przepis na kruche ciasto z truskawkami i bezą
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem
Przepis na kruche ciasto z truskawkami i budyniem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

pięć − 5 =