Szybki i prosty przepis na domowe placki z cukinii i ziemniaków. Idealne na obiad, kolację, a także posiłek do pracy. Robi się je w podobny sposób jak tradycyjne placki ziemniaczane. Cukinia nadaje im delikatny i ciekawy smak.
Jeśli macie ochotę na fit placki z cukinii i ziemniaków, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Smacznego!
Składniki:
- 500 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka M
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Obrać ziemniaki.
- Zatrzeć ziemniaki i cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Masę posypać łyżeczką soli, wymieszać, pozostawić na kilka minut i dokładnie odcisnąć.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Patelnie nagrzać z łyżką oliwy i smażyć cieniutkie placki (o średnicy ok. 8cm) kilka minut na każdej stronie. Z porcji można otrzymać około 20 placuszków.
- Placki można położyć na ręcznik papierowy, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.
Bardzo smaczne