Galareta z szynką i warzywami to bardzo smaczna i kolorowa propozycja na przekąskę. Cudownie prezentuje się na stole, będąc jego smaczną dekoracją.
Domowa galareta z szynką i warzywami sprawdzi się jako przekąska na każdą nadarzającą się okazję w ciągu roku. Będziemy idealnym pomysłem na święta, sylwestra, urodziny, czy inne domowe przyjęcia, które organizujemy w naszych domach. Taką galaretę można przygotować w małych kubeczkach czy foremkach, ale także w większej tortownicy. Wówczas można kroić ją na trójkątne porcje, przypominające kształt tortu. Wygląda to bardzo ciekawie. Taką galaretę zazwyczaj podajemy w towarzystwie octu, a każdy indywidualnie polewa sobie nim swoją porcję.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną galaretę z szynką i warzywami. Przepis jest bardzo prosty, a sama galareta bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam!
PRZEPIS NA GALARETĘ Z SZYNKĄ I WARZYWAMI
Składniki
- 1 l bulionu
- 250 g szynki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 marchewki
- pęczek pietruszki
- żelatyna
Wykonanie
- Bulion gotujemy i przecedzamy. Następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Co do ilości żelatyny, dodajemy jej zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Ugotowaną w bulionie marchewkę kroimy w kostkę.
- Kukurydzę oraz groszek konserwowy odsączamy z zalewy.
- Szynkę kroimy w kosteczkę.
- Galaretę można przygotować w różnych naczyniach, mniejszych, większych, o różnych kształtach. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 18 cm.
- Tortownicę wyścielamy folią spożywczą.
- Na spód tortownicy wykładamy posiekaną natkę pietruszki i wylewamy kilka łyżek bulionu. Następnie przekładamy pokrojoną marchewkę.
- Na marchewkę znów wylewamy odrobinę bulionu, a następnie układamy kukurydzę, zalewając ją odrobiną bulionu.
- Kolejno wykładamy groszek konserwowy zalewamy bulionem, a na końcu szynkę, zalewając ją pozostałym bulionem.
- Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.