Truskawkowa Napoleonka bez Pieczenia



Truskawkowa napoleonka bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, a także słodka dekoracja stołu, kiedy spodziewamy się gości.

Napoleonka truskawkowa bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, ponieważ jest szybka i łatwa w przygotowaniu. To ciasto zawsze się udaje!

Bazą do przygotowania tego ciasta była tradycyjna napoleonka na herbatnikach. Przepis został lekko zmodyfikowany i wzbogacony o masę truskawkową, która sprawia, że napoleonka smakuje zupełnie inaczej.

Zapraszam do zapoznania się z szybkim i smacznym przepisem na pyszną napoleonkę na herbatnikach w truskawkowej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi tego typu deserów.

PRZEPIS NA TRUSKAWKOWĄ NAPOLEONKĘ BEZ PIECZENIA



Przepis na tradycyjną blachę 24×36 cm

Składniki

MASA BUDYNIOWA

  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru)
  • 400 ml mleka

MASA TRUSKAWKOWA

  • 800 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

DODATKOWO

  • 2 opakowania herbatników


Sposób przygotowania

MASA TRUSKAWKOWA

  • Truskawki rozmrażamy i blendujemy na mus.
  • Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy je do truskawek.

MASA BUDYNIOWA

  • Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Budynie przygotowujemy w 600 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Gdy budyń ostygnie, zdejmujemy kożuch i miksujemy na krem.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  • Następnie ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Wyłączany mikser po kilku sekundach. Masa powinna szybko tężeć.


Wykonanie

  • Na początku wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na dnie blachy układany herbatniki.
  • Na herbatnik wykładamy 1/2 masy budyniowej, wyrównujemy łyżką.
  • Na masę budyniową wykładamy 1/2 masy truskawkowej.
  • Masę przykrywamy warstwą herbatników.
  • Umieszczamy 1/2 masy budyniowej, wyrównujemy łyżką.
  • Wykładamy masę truskawkową.
  • Całość przykrywamy herbatnikami.
  • Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Placek jest gotowy gdy herbatniki zmiękną.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

20 − 11 =