Kruche ciasteczka o bardzo ciekawej nazwie – gęsie łapki. Nazywają się tak, ponieważ faktycznie przypominają one gęsie łapki w dosłownym tego słowa znaczeniu. Ciasteczka są kruche, bardzo smaczne a co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu.
Kruche ciasteczka uwielbia każdy! U nas w domu, przygotowujemy je bardzo często. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, wolimy sami coś przygotować, niż kupować w sklepie. Samo pieczenie i wykrawanie ciasteczek jest wielką frajdą dla dzieci, następnie czas oczekiwania na ich upieczenie a później rozkoszowanie się ich smakiem.
Zabierając się za domowe wypieki na szybko, zazwyczaj stawiamy na kruche ciasteczka gęsie łapki, ze względu na szybki czas przygotowania. Można je przygotować w błyskawicznym tempie. Wystarczy połączyć kilka składników, które, z pewnością posiadacie w swoich domach.
Kruche ciasteczka to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, a także słodka przekąska dla najmłodszych. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi słodkości, niezależnie od wieku!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI
Składniki
- 200 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- 375 g mąki pszennej
- 2 żółtka jajka
- ok. 5 łyżek cukru do obtaczania
- płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Masło posiekać nożem. Twaróg pokruszyć, mąkę przesiać, dodać żółtka jajka.
- Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na kilka mm, a następnie wykrawać kółka szklanką.
- Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół i znów obtoczyć w cukrze wymieszanym w cynamonem.
- Ciasteczka należy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 20 minut.
Kocham ten przepis!!
A co z białkiem? Można smarować ciastka a potem obtoczyć w cukrze?
Białka można wykorzystać do jajecznicy 🙂