Z pewnością wiele z Was zastanawia się jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Idealne ciasto na pierogi powinno być delikatne, sprężyste, rozpływające się w ustach. Wbrew pozorom nie jest ono trudne w przygotowaniu, Kwestia odpowiednio dobranych proporcji a także dobrego wyrobienia.
Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie rozwala się podczas gotowania, pozwala nam swobodnie zlepić brzegi pierogów, a także nie jest zbyt twarde. W smaku powinno być delikatne a dotyku mięciutkie.
Z pewnością wiele z Was, zabierając się za robienie ciasta na pierogi zstsanwia się czy dawać jajko, czy nie? Czy woda powinna być gorąca czy letnia. Niby przepis na ciasto na pierogi każdy z nas zna, ale jesteśmy pewno, że każdy każdy robi je troszkę inaczej.
W tym wpisie przedstawimy Wam nasz przepis na idealne ciasto na pierogi.
Poniższe proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 40 pierogów
Składniki:
- 300 g mąki,
- 125 ml WRZĄCEJ wody
- jajko
- szczypta soli
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną typu 450 przesiewamy przez sito.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, sól i masło. Dodajemy całość do mąki.
- Stopniowo dolewamy wrzącą wodę, początkowo mieszamy delikatnie szpatułką.
- Po pewnym czasie zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma.
- Jak ciasto odchodzi od brzegów naczynia, to przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Wyrabiamy ciasto i … odpoczywamy 🙂 A właściwie CIASTO ODPOCZYWA. U mnie w woreczku foliowym, przynajmniej pół godziny (a nawet dłużej). A mąka, wg mnie najlepsza Poznańska typ 500. Z jajkiem to różnie, jedni dają, inni nie. Ja dodaję do mięsnych i owocaśnych. Ale masełko TAK, TAK, TAK – naprawdę warto 🙂