
Jajka w sosie chrzanowym to jedna z przekąsek, która powinna pojawić się na Wielkanocnym stole. Łączy w sobie tradycję, prostotę i wyjątkowy smak. Jajka w delikatnym, a jednocześnie wyrazistym sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się również na inne okazje, od rodzinnych spotkań po kolację z przyjaciółmi.
Połączenie wyrazistego sosu na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem chrzanu, pieczarek marynowanych i ostrych ogórków konserwowych z delikatnymi jajkami to idealny pomysł. Przekąska jest niezwykle aromatyczna, a przy tym lekka.
Jajka w sosie chrzanowym to także idealna opcja dla osób, które szukają czegoś, co jest jednocześnie łatwe w przygotowaniu, a także eleganckie i pełne smaku. Dzięki swojej prostocie i dostępności składników, jajka w sosie chrzanowym to także doskonała przekąska dla każdego i na każdą okazję. Zapraszam na przepis! Czas na przygotowania jajek w sosie chrzanowym to zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy!
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 10 pieczarek marynowanych
- 10 mini ogórków konserwowych z chilli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki.
- Pieczarki marynowane oraz ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić, w drobną kosteczkę.
- Do miski przełożyć pokrojone warzywa, dodać majonez, jogurt naturalny, chrzan, szczyptę soli, pieprzu oraz posiekany koperek, wymieszać.
- Na półmisek przełożyć przygotowany sos chrzanowy a na nim poukładać jajka.



