Kapsalon to bardzo smaczne danie, zaliczane do holenderskich fast foodów. Składa się z soczystego mięsa, frytek, ciągnącego się sera oraz kolorowych warzyw. Całość serwuje się z sosem czosnkowym, który świetnie podbija smak całego dania.
Na moim blogu znajdziecie już przepis na tradycyjny kapsalon z filetem z kurczaka, kto jeszcze nie miał okazji go widzieć zapraszam tutaj: KAPSALON
Tym razem przygotowałam kapsalon z szarpanym kurczakiem. Smakuje naprawdę bardzo wyśmienicie, dlatego zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. Zapieczone udka z kurczaka z dodatkiem przypraw są bardzo aromatyczne i soczyste. Takie mięso idealnie pasuje do pozostałych składników. Co do frytek, możecie przygotować je sami, bądź kupić gotowe frytki i zapiec je w piekarniku. Ja bardzo często wybieram tą opcję, bo jest po prostu szybciej.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na kapsalon z szarpanym kurczakiem. Pyszne danie, które będzie idealnym pomysłem na obiad, czy imprezową kolację. Można postawić blaszkę z kapsalonem na stole i każdy nabiera ile chce i kiedy chce. Moim zdaniem to idealne rozwiązanie.
KAPSALON Z SZARPANYM KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- 800 g frytek
- 1 opakowanie mixu sałat
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ogórek świeży
- 1 cebula
- 250 g sera żółtego
- ketchup
SOS
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- gałązka koperku
Wykonanie
- Udka z kurczaka umyć i zdjąć z nich skórę. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie nimi natrzeć kurczaka. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50-60 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe mięso oddzielić od kości i poszarpać na mniejsze kawałki.
- Przygotować frytki. Można je zrobić samodzielnie z ziemniaków, należy je obrać, pokroić w słupki, a następnie usmażyć na głębokim tłuszczu, czy też zapiec w piekarniku. Możemy także nieco ułatwić sobie zadanie i użyć frytek mrożonych, które należy jedynie zapiec w piekarniku. Powiem szczerze, że zazwyczaj korzystam z tej ostatniej opcji, gdyż jest najszybsza.
- Na dnie blaszki wyścielonej papierem do pieczenia umieszczamy gotowe frytki, a na nich rozkładamy poszarpane mięso z kurczaka. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu roztopienia sera.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Przygotowujemy sos: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy szczyptę cukru, sól, pieprz, sok z cytryny oraz odrobinę posiekanego koperku, mieszamy.
- Gdy ser się roztopi, blaszkę wyjmujemy z piekarnika, całość polewamy ketchupem, a następnie wykładamy mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę, ogórka oraz kukurydzę. Całość polewamy sosem czosnkowym.