Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych polskich dań. Nasza kuchnia jest bardzo bogata i ciężko zdecydować się jakie danie jest najlepsze. Kluski śląskie, inaczej też pyzy czy kopytka to jedna z wielu propozycji na smaczny i sycący obiad z dodatkiem ziemniaków.
Kluski śląskie z mięsem to danie, które na pewno posmakuje każdemu, bez wyjątku. Domowe pyzy z dodatkiem mięsa i cebulki to prawdziwy raj dla podniebienia. U nas w domu podajemy je z dodatkiem surówki, ale same są równie smaczne.
Kluski śląskie zazwyczaj przygotowuję z mięsa wieprzowego, czasem także z indyka czy kurczaka. Każda z wersji jest smaczna. Jeśli nie macie pomysłu na obiad a lubicie tradycyjne polskie dania, koniecznie wypróbujcie mój przepis na kluski śląskie z mięsem. Smacznego!
PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych)
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 400 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odlewamy wody i pozostawiamy ziemniaki do ostygnięcia.
- Następnie przepuszczamy ostudzone ziemniaki przez maszynkę do mielenia.
- Zmielone ziemniaki umieszczamy w większej misce, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość mieszamy ręką do połączenia składników.
- Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie masła.
- Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy z dodatkiem przypraw.
- Usmażone mięso łączymy z 1/2 cebuli, doprawiamy do smaku. Drugą część cebulki zostawiamy na później.
Jak zrobić kluski śląskie?
- Kiedy mamy gotowe ciasto ziemniaczane i farsz, przystępujemy do nadziewania naszych klusek mięsem.
- Nabieramy 2 łyżki masy ziemniaczanej, formujemy z niej kuleczkę i spłaszczamy na placek. Następnie na środek nakładamy łyżkę farszu mięsnego i ponownie formujemy kulkę. W ten sposób formujemy wszystkie kluseczki.
- Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli. Na gotujący się wrzątek wrzucamy kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze 6 minut.
- Ugotowane kluski podajemy z podsmażoną cebulką i ulubioną surówką.