Filet z Kurczaka na Ryżu



Filet z kurczaka na ryżu to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad.  Przygotowując go na obiad, nie będziemy się przemęczać, ponieważ danie to robi się praktycznie samo. Wystarczy tylko do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, na niego pokrojonego pora i przyprawionego kurczaka. Brzmi banalnie prawda?

Kurczak na ryżu to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Robi się go naprawdę szybko a smakuje obłędnie! Kurczak jest bardzo miękki, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

Kurczak na ryżu to także świetna opcja na poczęstunek na ciepło, kiedy spodziewamy się gości. U mnie w domu bardzo często częstuje znajomych tym daniem, kiedy wpadają na kolację. Stawiam naczynie z gotowym daniem na stole i każdy nakłada tyle, na ile ma ochotę. Uważam, że to świetne rozwiązanie. 

Poniżej znajdziecie przepis na kurczaka zapiekanego na ryżu. Szybki, prosty i mega smaczny, tylko jeść!

PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA NA RYŻU



Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • 1/2 pora
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 400 ml wody
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. 
  • Pora kroimy w krążki.
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy 150 g ryżu, na niego wykładamy pora, a później pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego kurczaka.
  • 400 ml wrzącej wody mieszamy z 3 łyżkami ketchupu, miodem, curry, bazylią i papryką słodką. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.
  • Powstałą zalewą zalewamy nasze składniki w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę do momentu aż ryż wchłonie całą zalewę. 




11 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.