Kotlety mielone z pieczarkami to kolejna propozycja na pyszny obiad, która powinna przypaść do gustu wszystkim lubiącym mięsne potrawy. Danie rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Kotlety możecie wykonać z każdego rodzaju mięsa mielonego. Ja wykorzystałam mięso drobiowe, bo takie akurat miałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innego np. wołowego czy wieprzowego.
Przepis na kotlety mielone z pieczarkami jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Mięso jest delikatne i soczyste. Pieczarka umieszczona wewnątrz dodaje mu wyrafinowanego aromatu oraz fajnie wygląda. Kremowy sos z dodatkiem pieczarek, cebuli i marchewki uzupełnia całość. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało.
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 250 g mini pieczarek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 400 ml bulionu drobiowego
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
Przygotowanie
1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i drobno posiekany czosnek. Kolejno wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę.
2. Pieczarki kroimy w paseczki (kilka sztuk całych zostawiamy na później), wrzucamy na patelnię z cebulą i całość razem smażymy jeszcze kilka minut aż pieczarki puszczą wodę i zmiękną. Pod koniec całość doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.
3. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, słodką paprykę i mieszamy.
4. Na porcję mięsa kładziemy pieczarkę i formujemy kotleciki.
5. Następnie kotleciki obtaczamy w mące.
6. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron na rumiano.
7. Kolejno wlewamy na patelnię gorący bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut.
8. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę, dodajemy podsmażone z cebulą pieczarki i całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
9. Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w śmietance. Mieszaninę wlewamy do pulpetów i całość mieszamy do zgęstnienia sosu.