Dynia to warzywo, które wbrew pozorom posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować bardzo smaczne dania, a także zupy i desery. Jeśli chodzi o zupy, do naszych ulubionych należy krem z dyni, który w naszym domu gości bardzo często.
Macie ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego, a jednocześnie bardzo lekkiego? Idealną propozycją będzie domowy krem z dyni, który z pewnością Wam posmakuje, szczególnie w te ponure i chłodne dni.
Krem z dyni to gęsta zupa, której głównym składnikiem, jak sama nazwa mówi jest dynia, nadająca jej charakterystyczny aromat i smak. Zupę z dyni przygotowujemy szczególnie jesienią i zimą, kiedy na dworze szaro i ponuro. Wówczas gorący krem z dyni smakuje najlepiej.
Zupy krem są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo, można je doprawiać i modyfikować wedle własnego smaku i upodobania. Krem z dyni jest sycący i co najważniejsze rozgrzewający, a dodatkowo niskokaloryczny.
Poniżej znajdziecie nasz domowy przepis na zupę krem z dyni, którą bardzo często przygotowujemy w naszym domu. Jesień, czy zima to idealny czas na jej przygotowanie. Jest bardzo delikatna, łagodna i kremowa. Zazwyczaj podajemy ją z grzankami.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z DYNI
Składniki:
- 500 g dyni (waga po obraniu)
- 200 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka 2%
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki oraz usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnuszku, w którym będziemy gotować zupę najpierw zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek.
- Gdy produkty się zeszklą dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir.
- Dusić, co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Dolać bulion i gotować przez 20 minut.
- Świeżego pomidora sparzyć i obrać następnie pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona.
- Pomidora pokroić i dodać do gotującej się zupy.
- Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. Zmiksować przy użyciu blendera z dodatkiem mleka.
Podawać z grzankami 🙂
Uwielbiam takie zupy 😁
Wygląda super, bardzo często robię dla swoich domowników. Dodaję jeszcze prażony słonecznik.
Zupa przepyszna! zresztą jak wszystkie przepisy!