Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Śliwki to idealna baza do wielu smacznych deserów i wypieków. Kruche ciasto ze śliwkami, które przygotowałam, jest cudowne w smaku, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się do filiżanki kawy lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.



Ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne dla osób początkujących. Można je przygotować z kilku prostych składników, które w większości posiadacie w swojej kuchni. W tym cieście naprawdę można się zakochać już po pierwszym kęsie. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS

Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 żółtka

PIANKA

  • 4 białka
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3/4 szklanki cukru

DODATOKOWO

  • ok. 16 sztuk śliwek węgierek
  • 3 łyżki kaszy manny


Wykonanie

  • Mąkę przesiać przez sitko. Dodać żółtka, miękkie masło, proszek do pieczenia oraz cukier. Wyrobić ręką bądź przy użyciu robota. Z ciasta uformować kulkę, włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  • Śliwki umyć. Z każdej śliwki należy usunąć pestkę, następnie pokroić na dwie/trzy części.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier, ponownie ubijać, do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać proszek budyniowy, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Na dnie blachy 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia umieścić 2/3 ciasta. Ciasto posypać kaszą manną (ok. 2 łyżki) Na cieście wyłożyć pokrojone śliwki. Posypać ponownie kaszą (ok. 1 łyżka).
  • Na śliwkach delikatnie umieszczamy budyniową pianę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i wykładamy na pianę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 – 50 min w 180°, grzanie góra-dół.


Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.