Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest naprawdę prosty a danie rewelacyjne w smaku.



Takie domowe pulpeciki drobiowe są uwielbiane szczególnie przez dzieciaki. Chociażby ze względu na to, że mięso jest delikatne i soczyste. Zazwyczaj wybieram mięso z kurczaka, ale możecie również użyć mięsa z indyka. Ponadto całe danie jest bardzo lekkie, ponieważ mięso drobiowe jest delikatne a sos na bazie pomidorów również.

Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne kotleciki w sosie pomidorowym. Polecam szczególnie z dodatkiem ryżu i ulubionej surówki. Smacznego!

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS


Liczba porcji: 20 pulpecików | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 500 g mielonego fileta z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • szczypta chilli
  • mąka do obtoczenia mięsa

sos

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie

  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz szczypta chilli. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Na talerz przesypujemy mąkę. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przekładamy kotleciki, podsmażamy na rumiano. 
  • Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przelewamy na patelnię z kotlecikami. Wlewamy także bulion oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w odrobinie wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

siedemnaście − dziesięć =