Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis jest naprawdę prosty a danie rewelacyjne w smaku.



Takie domowe pulpeciki drobiowe są uwielbiane szczególnie przez dzieciaki. Chociażby ze względu na to, że mięso jest delikatne i soczyste. Zazwyczaj wybieram mięso z kurczaka, ale możecie również użyć mięsa z indyka. Ponadto całe danie jest bardzo lekkie, ponieważ mięso drobiowe jest delikatne a sos na bazie pomidorów również.

Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne kotleciki w sosie pomidorowym. Polecam szczególnie z dodatkiem ryżu i ulubionej surówki. Smacznego!

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS


Liczba porcji: 20 pulpecików | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 500 g mielonego fileta z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • szczypta chilli
  • mąka do obtoczenia mięsa

sos

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie

  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz szczypta chilli. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Na talerz przesypujemy mąkę. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przekładamy kotleciki, podsmażamy na rumiano. 
  • Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przelewamy na patelnię z kotlecikami. Wlewamy także bulion oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w odrobinie wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 14 =