Krupnik to bardzo popularne polskie danie, zaliczane to najbardziej tradycyjnych zup. Najbardziej popularny jest krupnik na rosole, gotowany na mięsie drobiowym.
Smak domowego krupniku pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy szykowała go moja babcia, smakował obłędnie. Oczywiście odtworzenie tego przepisu w stosunku 1 do 1 jest oczywiście niemożliwe, ponieważ tak, jak gotowały nasze babcie, nie gotuje nikt. Starałam się jednak, aby mój krupnik przypominał ten smak, który wciąż pamiętam.
Przepisów na tradycyjny krupnik jest wiele, a jego smak zależy od wielu czynników. Od tego, jaki rodzaj mięsa wybierzemy, jakich przypraw użyjemy, czy w jakich proporcjach dobierzemy warzywa.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy krupnik, który gości w naszym domu bardzo często. Zupa ta dzięki zawartości kaszy i mięsa jest bardzo sycąca i pożywna. Dodatkowo rozgrzewająca i aromatyczna, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KRUPNIK
Składniki
- 2 litry wody
- 700 g drobiu (u mnie pałki z kurczaka)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 80 g kaszy jęczmiennej drobnej
- 3 ziemniaki
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Mięso opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Postawić ma gazie i doprowadzić do zagotowania. Kiedy pojawią się szumowiny, pozbierać je, zmniejszyć moc palnika i dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz całą cebulę. Wywar gotować przez około godzinę.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
- Po upływie godziny, mięso oddzielamy od kości i ponownie umieszczamy w zupie. Dodajemy także pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy na małym gazie przez 25 minut.
- Ziemniaki obrać i również pokroić w kosteczkę.
- Kaszę przepłukać kilka razy na sitku pod zimną wodą.
- Ziemniaki i kaszę przekładamy do zupy, całość gotujemy przez 25 minut. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą do smaku.
- Kiedy zupa wyjdzie zbyt gęsta można dolać odrobinę wody, wedle uznania.