Delikatny i aromatyczny kurczak w sosie cebulowym. Do jego przygotowania potrzeba tak niewiele, a smak tego dania jest naprawdę wyjątkowy. Z pewnością większość z Was posiada składniki niezbędne do przygotowania tego dania w swojej lodówce.
Kurczak w sosie cebulowym idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Głównym i wyjątkowym składnikiem nadającym smak całemu daniu jest sos cebulowy. Kawałki kurczaka w nim zanurzone smakują rewelacyjnie. Do tego ziemniaczki i surówka coleslaw, …mmm niebo w gębie!
KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml mleka
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 1 łyżeczka kurkumy
- płatki chilli
- sól
- pieprz
- curry
- papryka słodka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, odczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niego przyprawy, sól, pieprz, paprykę słodką, curry. Dokładnie mieszamy, by kawałki kurczaka obtoczyły się w przyprawach.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka na rumiano z obu stron.
- Na osobnej patelni roztapiamy masło i wykładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Delikatnie podsmażamy.
- Śmietanę mieszamy z mlekiem, kurkumą, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Do podsmażonej cebulki przekładamy kurczaka, a następnie wlewamy śmietankę z mlekiem i przyprawami. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
- Gotowe danie posypujemy płatkami chilli i świeżymi ziołami, u mnie bazylia.