Kurczak w sosie kurkowym
Filet z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs w domowej kuchni. Z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań obiadowych, przekąsek czy sałatek. Najczęściej przygotowywanym daniem z fileta kurczaka jest oczywiście tradycyjny kotlet w panierce. Często przygotowywane dania obiadowe po prostu nam się przejadają, dlatego też warto nieco urozmaicać codzienne gotowanie.
W tym wpisie przedstawię Wam ciekawą alternatywę na przygotowanie fileta z kurczaka a dokładniej kurczaka w sosie kurkowym. Pyszne danie obiadowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Delikatne mięso z dodatkiem kremowego sosu kurkowego to idealne połączenie. Całe danie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Będzie idealnym wyborem na codzienny obiad, ale także świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Z pewnością będziecie zachwyceni smakiem tego dania.
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE KURKOWYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- oregano
- świeża bazylia
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić, a następnie pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Kurczaka podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Świeże kurki myjemy pod zimną wodą. Następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe okazy można pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie masła. Następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić przez kilka minut.
- Kolejno, na patelnię z cebulą wyłożyć kurki. Całość smażymy przez około 6 minut i doprawiamy solą, pieprzem, cytryną oraz oregano. Dodajemy usmażonego kurczaka.
- Zmniejszamy moc gazu i całość podlewamy śmietaną, mieszamy, a następnie wyłączamy gaz. Dodajemy świeżą bazylię, mieszamy.
- Gotowego kurczaka w sosie kurkowym serwujemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.