Kurczak w sosie porowym to idealny pomysł na smaczny obiad. Por to główny składnik tego dania, zaraz po kurczaku. Por to bardzo niepozorne, często niedoceniane warzywo, które posiada wiele cennych właściwości. Dodatkowo ma niewiele kalorii, a także dużą zawartość minerałów i witamin. Warto wzbogacić swoje menu o to warzywo, ponieważ oprócz swoich właściwości, por nadaje ciekawego smaku i aromatu wielu potrawom.
Kurczak w sosie porowym to idealny przykład na to, jaki cudowny smak można uzyskać, wzbogacając swoje danie o dodatek pora.
Potrawa ta to jedna z ulubionych w naszym domu. Kurczak jest mięciutki, soczysty i delikatny a sos, przygotowany na bazie pora i śmietanki nadaje mu jeszcze lepszego smaku.
Kurczak duszony w porach to idealna opcja na szybki i smaczny obiad. Można go przygotować w zaledwie 30 minut. Moja rodzinka bardzo lubi to danie obiadowe, dlatego też polecam i Wam wypróbować ten przepis. Na pewno nie pożałujecie.
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE POROWYM
Składniki
- 500 g kurczaka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę/ paseczki jak Wam wygodniej. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na 20-30 minut.
- Pora umyć, a następnie pokroić w półplasterki.
- Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na złocisty kolor. Pod koniec smażenia do mięsa dodać pokrojonego pora. Po upływie 2-3 minut całość podlać śmietaną. Wszystko razem dusić przez około 5 minut.
- Gotowe mięso podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.