Kurczak zapiekany w boczku
Kurczak zawijany w boczku to bardzo smaczne danie, które jest idealną alternatywą dla tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej i smażonych na głębokim tłuszczu. Kurczak zapiekany w boczku to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie, które warto wypróbować. Roladki są bardzo soczyste, idealnie doprawione a dzięki dodatkowi boczku jeszcze smaczniejsze.
Kurczak zapiekany w boczku jest daniem bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu. Podczas przygotowywania tego dania początkowo postępujemy tak samo, jak w przypadku tradycyjnych kotletów. Rozbijamy mięso, przyprawiamy. Następnie zamiast panierowania, zwijamy je w rulonik i owijamy plastrem boczku. Wstawiamy do piernika i czekamy, aż się upiecze. Jak widać znacznie szybciej, niż w przypadku kotletów smażonych, których musimy pilnować, by się nie przypaliły.
Kurczak zapiekany w boczku to ekspresowe danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. W moim domu nawet dzieciaki były zachwycone jego smakiem, a zazwyczaj na sam dźwięk słowa boczek robią krzywe miny.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na kurczaka zapiekanego w boczku. Pyszne i smaczne danie, które tak samo szybko znika z talerza, jak szybko się je robi.
PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO W BOCZKU
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie boczku w plastrach
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie
- Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek rozbić na kotlety, przy użyciu tłuczka do mięsa. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka z obu stron.
- Gotowe kotlety zwinąć w rulony i owinąć boczkiem.
- Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub tradycyjnej blaszki podlać kilkoma łyżkami wody, piec przez 25 minut w temperaturze 220 stopni.