Kurczak zapiekany z mozzarellą i pieczarkami
Kurczak to najczęściej wybierane mięso, z którego można przygotować wiele smacznych dań obiadowych. Oprócz tradycyjnego kotleta w panierce, można z niego przygotować wiele innych pyszności. Jeśli szukacie ciekawego przepisu na szybki obiad z kurczaka, ten przepis z pewnością będzie idealnym wyborem.
Te proste składniki połączone ze sobą tworzą smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć. Kurczak zapiekany z mozzarellą i pieczarkami smakuje naprawdę wyśmienicie. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a dodatek roztopionego sera i pieczarek sprawia, że całość smakuje obłędnie.
Kurczak zapiekany z pieczarkami i mozzarellą to danie, które można przygotować w krótkim czasie. Składa się z prostych składników, które są ogólnodostępne. Danie to z pewnością podbije serca Waszych domowników.
PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO Z MOZZARELLĄ I PIECZARKAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mozzarella
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- ketchup
Wykonanie
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem na małe kotleciki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do kurczaka.
- Kotleciki wyłożyć na rozgrzaną patelnie i podsmażyć z obu stron na odrobinie oliwy.
- Cebule pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce masła. Następnie dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć przez kilka minut, pod koniec posolić.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć kotlety. Każdy z nich nasmarować ketchupem. Następnie na każdy z nich położyć plaster mozzarelli, a na nim cebulę i pieczarki.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.