Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby nasz dzień się miło rozpoczął powinno być syte, smaczne a dodatkowo musi także pięknie wyglądać.
W tym wpisie zaprezentuję Wam świetny pomysł na śniadanie – pyszne łódeczki śniadaniowe, składające się z parówek i jajek. Podawane są one w formie cudownych łódeczek, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.
PRZEPIS NA ŁÓDECZKI ŚNIADANIOWE
Składniki
- 2 parówki
- 2 jajka
- pomidorki koktailowe
- szczypiorek
- kiełki (u mnie rzodkiewki)
Wykonanie
- Patelnie rozgrzewamy, psykamy olejem w sprayu lub natłuszczamy oliwą.
- Parówkę przecinamy wzdłuż, pozostawiając około 1 cm z jednego i drugiego boku. Parówkę rozszerzamy w miejscu nacięcia, delikatnie wbijamy wykałaczkę tak by powstał otwór.
- Parówki z wykałaczką umieszczamy na patelni. Delikatnie wbijamy jajka.
- Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu ścięcia się jajek.
- Doprawiamy pieprzem, solą, papryką.
- Przekładamy na talerz. Wyjmujemy wykałaczki. Podajemy z szczypiorkiem, pomidorkami, kiełkami oraz grillowanym pieczywem.