Tym razem stawiamy na kuchnię azjatycką, bogatą w warzywa i ciekawe smaki. Makaron z udkiem z kurczaka i warzywami to idealna propozycja na smaczny i sycący obiad. Danie to możemy także przygotować z ryżem, zamiast makaronu.
Makaron z udkiem z kurczaka jest wbrew pozorom bardzo łatwy w przygotowaniu, więc jeśli macie ochotę na nowe smaki, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy.
PRZEPIS NA MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki
*na 2 porcje
- 400g mieszkanki chińskiej – dowolnej
- 2 udka
- 120g makaronu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- jajko
- 1/2 łyżeczki imbiru
Marynata (na 2 udka)
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy,
- 1/2 łyżeczka soli,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie
- Składniki na marynatę zmieszać, a następnie zamarynować udka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne.
- Udka piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C, bez przykrycia.
- Warzywa przesypać na patelnie i dusić do momentu aż będą al dente.
- Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją.
- Mięso z udek odebrać od kości, pokroić lub porwać na kawałki.
- Mięso dodać do warzyw razem z jajkiem, makaronem i przyprawami. Warto również dodać część wody, która powstała podczas pieczenia udek. Danie nabierze intensywniejszego smaku.
- Gotować aż jajko się zetnie i woda odparuje.