Makaron z kurczakiem i mieszanką chińską to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest smaczne, sycące i co najważniejsze gotowe w około 30 minut!
Makaron z kurczakiem to bardzo popularne połączenie. Zaletą tego typu dań jest m.in. to, że nie wymagają wiele pracy i składników. Dodatek mieszanki chińskiej wzbogaca posiłek o niezbędne witaminy i minerały. Zamiast mrożonych warzyw można oczywiście dodać świeże. Ważną rolę w tym daniu odgrywają także przyprawy. To one nadadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli lubicie proste i pożywne dania, przy których nie trzeba się narobić, makaron z kurczakiem i mieszanką chińską jest właśnie dla was!
MAKARON Z KURCZAKIEM I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 30 min. | Liczba porcji: 3-4
Składniki
- 150 g makaronu kokardki
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
2. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Usmażyć na oliwie do zarumienienia.
3. Następnie do kurczaka przełożyć mieszankę chińską. Całość smażyć do miękkości warzyw, podlewając kilkoma łyżkami wody.
4. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać pozostałe przyprawy: słodki sos chilli, tarty imbir, sos sojowy oraz ugotowany makaron. Całość wymieszać i gotowe.