Makaron z kurczakiem i szparagówką

Fasolka szparagowa to bardzo smaczne warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Pewnie wiele z Was przygotowuje fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem. Taki sposób jej przygotowania  pamiętam z czasów dzieciństwa i również często serwuję ją w swoim domu w takie wersji. 



Tym razem wykorzystałam fasolkę szparagową do obiadu w nieco inny sposób. Przygotowałam makaron z kurczakiem i szparagówką w pysznym i delikatnym sosie śmietanowym. Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i najważniejsze wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować makaron z kurczakiem i fasolką szparagową. Szybkie i smaczne danie o delikatnym smaku. Jestem pewna, że Wam posmakuje. Smacznego!

MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGÓWKĄ – PRZEPIS


Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 g fasoli szparagowej
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 160 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g parmezanu
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros


Wykonanie

  • Kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie kroimy w kosteczkę i przyprawiamy papryką słodką, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor.
  • Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końce. Dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez 10 minut.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na osobnej patelni roztapiamy masło. Cebulę kroimy w piórka i wykładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Całość podsmażamy przez kilka minut. Kolejno na patelnię przekładamy suszone pomidory, podsmażonego kurczaka, fasolkę szparagową i ugotowany makaron. Dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników.
  • Gotowe danie posypujemy startym na tarce parmezanem oraz posiekaną pietruszką.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.