Parówki w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.
Z pewnością, jeśli chodzi o sam temat parówek, znajdzie się ich wielu zwolenników i przeciwników. Uważam jednak, że w dzisiejszych czasach można kupić dobrej jakości parówki, które mają lepszy skład, niż niektóre kiełbasy.
Makaron z parówkami to jedno z dań, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić bez względu na nasze zdolności kulinarne, ponieważ jest ono banalne. Dodatkowo makaron z parówkami to bardzo tania w przygotowaniu potrawa, która doskonale sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach.
Jak przygotować makaron z parówkami? Sprawdźcie!
PRZEPIS NA MAKARON Z PARÓWKAMI
Składniki
- 6 grubych parówek
- 100 g makaronu kokardki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
SOS
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
- świeża pietruszka do dekoracji
Wykonanie
- Parówki pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę w cienkie słupki.
- Na rozgrzaną patelnię wyłożyć masło a na nim zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Do uduszonej cebulki dodać parówki, całość dusić razem, by parówki nieco się zarumieniły.
- Następnie dodać paprykę i marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić przez kilka minut.
- Pomidory zblendować, dodać do nich pozostałe składniki na sos, wymieszać i wlać na patelnię. Gotować 4-5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Do sosu przełożyć ugotowany makaron, całość wymieszać i posypać świeżą pietruszką.