Makowiec to niezwykle smaczny wypiek, który bardzo często pojawia się w polskich domach. Szczególnie w święta, ponieważ jest to jeden z tradycyjnych, świątecznych wypieków. Zabierając się za przygotowanie makowca, w wielu domach pojawia się dylemat, dużo maku, czy mało maku? Jestem pewna, że w Waszych domach również są osoby, które wolą, gdy jest go więcej, ale i takie, które wolą mniejszą ilość maku w cieście makowym.
W naszym domu również pojawia się taki problem, mąż uwielbia mak, najlepiej, aby było go jak najwięcej. Tak więc specjalnie dla niego przygotowuję makowiec z dużą ilością maku. Ta rolada makowa jest prawdziwie makowa.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszny makowiec z dużą ilością maku. Taki właśnie powinien zagościć na świątecznym stole. Jest niesamowicie wilgotny, pachnący, zachowujący swoją świeżość przez długi czas. Dodatkowo takiego makowca śmiało możecie zamrozić, a gdy najdzie Was ochota wyciągnąć kawałek do kawy.
PRZEPIS NA MAKOWIEC Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU
Składniki
MASA MAKOWA
- 500 g maku mielonego
- 150 g cukru
- 80 g rodzynek
- 80 g orzechów włoskich
- 3-4 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 jajko
CIASTO
- 550 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 8 g drożdży instant
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
Wykonanie
- Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dokładnie odsączamy z wody.
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, ugniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Białko jaja ubijamy, dodajemy do maku. Pozostałe składniki również dodajemy do masy makowej: żółtko, cukier, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.
- Na każdym kawałku ciasta umieszczamy masę makową i zawijamy w roladę.
- Makowce umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce . Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu makowce przykrywamy ściereczką, do ostygnięcia.
Kuszacy , musi byc bardzo smaczny . Ja uwielbiam makowiec z duza iloscia maku . Pozdrawiam serdecznie Krystyna Stachura
Ile jajek do ciasta
Do ciasta nie dawałam jajek 🙂
Naprawdę nie potrzeba jajek do ciasta 🤔🤔🤔
do ciasta nie dawałam jajek 🙂
Mam pytanie, czy maku nie trzeba mielić ?
w przepisie jest napisane: 500 g maku mielonego 🙂